reklama

Již předtím se objevovaly nepotvrzené zvěsti, mimo jiné v březnu 2015 a v červnu 2016, že al-Baghdádí byl vážně zraněn leteckými nálety prováděnými koaličními sílami vedenými USA. Tyto nálety míří na nejvyšší vojenské velitele IS od té doby, co skupina vyhlášen kalifát v oblastech Sýrie a Iráku před dvěma lety.

"Koalice neobdržela žádné konkrétní zprávy o stavu Baghdádího," uvedl v emailovém prohlášení plukovník Joe Scrocca, ředitel pro veřejné záležitosti Combined Joint Task Force-Operation Inherent Resolve. Přesto, setkání je dalším znamením, že IS ztrácí půdu pod nohama v Iráku a Sýrii a tlak ze strany iráckých bezpečnostních sil a syrských demokratických sil zpochybňuje jeho vedení a řízení, řekl.

V srpnu Rusko i USA tvrdili, jejich síly zabily Abu Mohameda al-Adnaniho při útoku na syrskou provincii Aleppo. Al-Adnani byl v IS postava č.2. po al-Baghdádím. Dalším zlikvidovaným vysokým velitelem je Tarkhan Tayumurazovich Batirashvili, známý také jako Abú Umar al-Shishani, ministr války IS, který byl zabit během leteckého útoku v březnu.

Minulý měsíc, al-Baghdádí uvolnil audio zprávu, vyzývající bojovníky, aby se shromáždily v Iráku. Zpráva byla vyhlášena den po tom, co irácké speciální síly začaly ofenzivu s cílem zmocnit se Mosulu, kde IS deklaroval chalífát v roce 2014.