Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Levice chce Vallse za prezidenta, ten však kandidaturu neoznámil

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzského premiéra Manuela Vallse by si jako kandidáta socialistů v prezidentských volbách přálo 45 procent levicových voličů. Informovala o tom agentura Reuters.

Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury Ifop, který dnes zveřejnil nedělník Le Journal du Dimanche. Valls však dosud kandidaturu neoznámil, francouzská levice proto v sobotu hledala cestu ze současné krize na konferenci v Paříži.

Socialistům hrozí v prezidentských volbách na jaře příštího roku drtivá porážka. Při rekordní nepopularitě odcházejícího prezidenta Françoise Hollandea je pravděpodobné, že proti sobě ve druhém kole voleb stanou dva kandidáti pravice: momentálně favorizovaný expremiér François Fillon a Marine Le Penová z krajně pravicové Národní fronty.

Největší nadějí levice je premiér Valls, přestože jeho politika podporující podnikání a relativně ostrý postup proti přistěhovalcům popudila mnoho kolegů ze Socialistické strany. Jeho hlavním konkurentem v primárkách by měl být mnohem levicovější bývalý Hollandeův ministr financí Arnaud Montebourg, kterého v průzkumu podpořilo 25 procent sympatizantů levice.

Další možnosti hledali francouzští socialisté a jejich partneři na levici na sobotním konferenci. Předseda socialistů Jean-Christophe Cambadélis zmínil zkušeného levicového politika Jeana-Luca Melenchona a dalšího bývalého Hollandeova ministra Emmanuela Macrona. Ti chtěli kandidovat jako nestraníci a Cambadélis je nyní vyzval, aby se zapojili do levicových primárek plánovaných v lednu.

Témata:  Francie Manuel Valls

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy