Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump jako laxní prezident? Rychle to pochopí, předvídá Putin

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin poskytl rozhovor televizi NTV. Zmínil v něm, že budoucí americký prezident Donald Trump je chytrý člověk a brzy pochopí svou novou zodpovědnost.

"Trump byl obchodníkem a byl podnikatelem. Dnes už je to státní činitel, dnes už je hlavou Spojených států amerických, jedné z vedoucích zemí světa, jedné z předních světových ekonomik, vedoucí vojenské mocnosti," řekl Putin v rozhovoru zveřejněném na webu www.nt.ru.

"A jelikož dokázal dosáhnout úspěchu v byznysu, vypovídá to o tom, že je to chytrý člověk. A to znamená, že si plně a dostatečně rychle uvědomí jinou úroveň odpovědnosti. Vycházíme z toho, že bude (Trump) jednat právě z těchto pozic," prohlásil ruský prezident.

Minulý měsíc Kreml uvedl, že se oba státníci v prvním telefonátu po Trumpově zvolení shodli na nezbytnosti "normalizovat" americko-ruské vztahy, silně narušené napětím kolem Sýrie a Ukrajiny.

Ministerstvo zahraničí už dříve uvedlo, že očekává, že Spojené státy pod vedením Donalda Trumpa skoncují s praxí zadržování ruských občanů ve třetích zemích a s jejich transporty před americké soudy.

Zmocněnec ruského ministerstva zahraničí pro lidská práva Konstantin Dolgov prohlásil, že „americký hon na Rusy po celém světě" je protiprávní. Mezi tyto případy podle Ruska patří i kauza hackera zadrženého v říjnu v Praze, o jehož vydání chce žádat americká justice.

Není prý ale zdaleka jediný. Zmocněnec poukázal na osud ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta, který byl zadržen v Thajsku a odpykává si v USA trest 25 let vězení, a pilota Konstantina Jarošenka, který byl v USA odsouzen za pašování drog. Jejich zadržení v cizině a eskortování do USA označuje Moskva za únos.

Rusko doufá, že se teď všechno změní. „Počítáme s tím, že Trumpova vláda dospěje ke správným závěrům a s touto protiprávní praxí skoncuje," řekl Dolgov. Rusko se podle něj nikdy nesmíří s porušováním lidských práv svých občanů. Věznění dvou jmenovaných Rusů je prý zpolitizované a je založeno na falešných důkazech.

Témata:  Vladimír Putin Donald Trump USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy