reklama

Neznámí útočníci stříleli na íránské migranty nedaleko uprchlického tábora v obci Horgoš poblíž maďarských hranic. Informoval o tom zpravodajský server hirado.hu.

Střelba se podle zjištění portálu neobešla bez zranění. Jeden ze zasažených migrantů musel být hospitalizován a se střelným poraněním břicha skončil v nemocnici v Subotici.

Podle maďarské veřejnoprávní televize se incident stal v úterý, srbské orgány na něj ale uvalily informační embargo.

Trojice Íránců se podle médií ve večerních hodinách vydala z tábora směrem k benzínové čerpací stanici. Jednoho z nich ale zasáhla střela vystřelená z nadjezdu.

Migranti shodně vypověděli, že viděli utíkat z nadjezdu tří muže, zřejmě pachatele útoku. Podle serveru není vyloučeno, že na migranty stříleli převaděči.

Podle oficiálních údajů je nyní v Srbsku přes šest tisíc migrantů, nevládní organizace ale odhadují, že jich je sedm až deset tisíc. Podle ředitele nevládního Centra na ochranu a pomoc žadatelům o azyl Radoše Djuroviće jsou přijímací střediska v zemi téměř plná a podmínky jsou v nich velmi špatné.

Srbsko však už dříve uvedlo, že chce v budoucnu pomáhat pouze uprchlíkům v záchytných centrech. Migranti, kteří v současnosti žijí na ulicích Bělehradu, by měli být v blízké budoucnosti také přmístěni do těchto zařízení.

Srbské úřady nařídily nevládním organizacím ještě začátkem listopadu, aby zastavily pomoc uprchlíkům mimo záchytná centra. I toto opatření by mělo přimět asi 1300 uprchlíků žijících většinou v centru Bělehradu, aby se odebrali do některého ze záchytných středisek.