Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Samoříditelný tank? Rusko je možná blíže, než si myslíte

Tank T-14 Armata zachycený na krátkém video záznamu  | foto: Alexabdr Smirnov
Tank T-14 Armata zachycený na krátkém video záznamu | foto: Alexabdr Smirnov
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva - Pokud bychom chtěli hovořit o nejmocnější zbrani, jakou kdy lidstvo stvořilo, bezesporu by vyhrála atomová bomba. Ta se ale jako zbraň hromadného ničení prakticky nedá použít bez ničivých následků, které by postihly celou planetu. Ruská armáda proto pracuje na něčem důmyslnějším.

Nejmocnější země planety se odklonily od vytváření zbraní s ničivými následky pro lidstvo a místo toho pracují na vynálezech, které jsou levnější a mohou zaútočit přesně tam, kde si která armáda žádá. Prim hrají v tomto ohledu stroje bez posádky řízené na dálku, které postupně dobývají svět.

Americká armáda nedá dopustit na drony, které jsou rychlé, schopné operovat prakticky kdekoliv a prakticky bez ohrožení posádky, která je řídí z bezpečí velitelského centra. Jejich cena sice není nízká, v porovnání s lidským životem je ale zanedbatelná. Je však více než jasné, že v době kybernetiky neskončí stroje ovládané na dálku pouze u dronů. 

Na podobném principu by totiž v budoucnu měly fungovat i nejnovější stroje ruské armády, tanky typu Armata. Agentuře RIA Novosti to sdělil generální ředitel Uralvagonzavod (UVZ) a výrobce Armaty Oleg Sienko s tím, že jde sice zatím o hudbu budoucnosti, ale reálnou.

Ruští technici už pravděpodobně ví, jak na to. Sám Sienko přiznává, že jsou na principu samořiditelného tanku bez posádky schopni pracovat hned, jakmile obdrží zakázku. "Prakticky vzato i z těch tanků, které projížděly po Rudém náměstí, můžeme udělat roboty," přiznal.

Armata - tank, který nemá ve světě obdoby?

Tanky T-14 a bitevní vozy pěchoty BMP T-15 na podvozku Armata právě absolvují řadu testů a zkoušek. Rusko už se dříve chlubilo tím, že bojový pásový podvozek Armata má čtyři úrovně ochrany a nemá ve světě obdoby.

Podle Vjačeslava Chalitova z Uralvagonzavodu tato ruská technika předčí přední země vyrábějící tanky, jako jsou USA, Izrael, Německo a Francie, a to až o 8-10 let. "Armata předčí analogy o 25 procent. Je to tank jiné generace a my jsme udělali velký kvalitativní skok. Svět jsme předstihli zřejmě o 8-10 let," uvedl.

Tvrdí také, že systémy první úrovně ochrany ztěžují nepřátelům zjištění obrněného objektu na bojišti v radiolokačním, infračerveném a optickém rozsahu. "Používáme technologie GALS, tedy ochranu stroje speciálním nátěrem a vytvořením povrchu odrážejícího světlo," vysvětlil.

Druhá úroveň prý dovede zničit střely a protitankové rakety blížící se k tankům. Třetí úroveň tvoří systém dynamické ochrany, které ničí munici překonávající první dva systémy ochrany. Čtvrtá úroveň zajistí životnost bitevního vozu a život posádky.

Témata:  Ruská armáda tank T-14 Armata

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy