Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po zatčení migranta, podezřelého ze znásilnění a zabití studentky, se vláda snaží uklidnit napjatou atmosféru

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín – Německá vláda se snaží celé pondělí uklidnit napjatou atmosféru, která vypukla poté, co byl za znásilnění a vraždu mladé německé studentky zadržen sedmnáctiletý migrant původem z Afghánistánu, který do Evropy přišel jako uprchlík v roce 2015. Podle některých hlasů na zločinu nese vinu právě vláda kancléřky Angely Merkelové a její „liberální uprchlická politika“.

Antiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) trestný čin připisuje „nekontrolovanému přílivu cizinců", zatímco šéf policejních odborů varuje před nebezpečím, „které vždy přichází spolu s masovou migrací". Vicekancléř Sigmar Gabriel však trvá na tom, že vražda devatenáctileté studentky lékařské fakulty by neměla být používána k vybičovat nenávisti proti všem uprchlíkům.

„Takové strašlivé vraždy už se staly předtím, než sem dorazil první afghánský nebo syrský uprchlík," připomněl Gabriel pro list Bild. „Nedovolíme žádné podněcování nenávisti po takových násilných trestných činech, bez ohledu na to, kdo je spáchal."

Údajný násilník a vrah se do Německa dostal v roce 2015 jako nezletilý uprchlík bez doprovodu. Zatčen byl ve městě Freiburg na jihozápadě země poté, co bylo jeho DNA nalezeno na místě činu, a poté, co byl identifikován na záznamu z kamer. Oběť byla nalezena mrtvá na břehu řeky 16. října. Pitva ukázala, že dívka byla utopena.

Podle médií byla zavražděná dívka dcerou jednoho z právníků Evropské komise. Server Breitbart s odkazem na německý list Die Welt uvádí, že vyšetřovatelé byli pod velkým tlakem, aby věc co nejrychleji prověřili. Případ upoutal intenzivní veřejný zájem. Celkem 68 detektivů provedlo 1600 rozhovorů s 1400 potenciálními svědky. Výsledkem bylo zadržení sedmnáctiletého migranta.

Zprávy o zatčení mladíka vyvolaly silnou reakci na sociálních sítích, někteří lidé psali ironické „děkuji" kancléřce Angele Merkelové, jejíž azylová politika otevřených dveří přivedla do Německa v minulém roce rekordní počet migrantů a uprchlíků.

Předseda policejní unie DPoIG Rainer Wendt podle serveru The Local řekl, že tomuto zabití mohlo být zabráněno. „Neměli bychom tuto oběť, a ani mnoho dalších, kdyby byla naše země lépe připravena na nebezpečí, které se vždy pojí s masivní imigraci," řekl listu Bild.

Jeho komentáře na Twitteru tvrdě odsoudil sociální demokrat místopředseda SPD Ralf Stegner. „Prohlášení šéfa DPolG Wendta o hrozném činu násilí ve Freiburgu je politicky odpudivé a hloupé. Opovrženíhodný násilné činy ve Freiburgu vedly ke všeobecnému podezírání uprchlíků. To je nedůstojný stav v právním státě," napsal.

Brutálně se umí chovat Němci i cizinci, tvrdí vicekancléř

Spolupředseda AfD Jörg Meuthen, jehož strana kvůli rostoucí nespokojenosti kvůli uprchlíkům získává na popularitě, řekl: „Jsme šokováni touto trestnou činností a zároveň vidíme, že naše varování před nekontrolovaným příchodem statisíců mladých muži z islámských-patriarchálních kultur, byla kritizována jako populistická."

Vicekancléř Gabriel však zopakoval svá původní slova a zdůraznil, že násilné zločiny páchají všchny typy lidí. „Taková brutalita je bohužel páchána domorodci a cizinci. Bohužel to není novým fenoménem," tvrdí politička CDU Julia Klöcknerová. Konzervativní expert CSU na vnitřní záležitosti Stephan Mayer zdůraznil, že všichni imigranti a uprchlíci by neměli být zobrazováni jako podezřelí.

Německo v roce 2015 obdrželo 890.000 žádostí o azyl, jejich počet se letos snížil po dohodě s Tureckem a uzavření hranic na balkánské trase. Od od ledna do září 2016 o azyl požádalo 213,000.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy