Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zhroucení Schengenu? Kontroly na hranicích likvidují HDP unie

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Berlín - Výpočty německého hospodářského institutu Ifo ukázaly, že by systematické kontroly osob na všech hranicích schengenského prostoru snížily HDP 27 zemí EU o 0,19 až 0,47 procenta. Do analýzy nebylo zahrnuto Chorvatsko kvůli nedostatku relevantních údajů.

Výše zmíněný propad HDP odpovídá 26,65 až 65,8 miliardám eur (720 miliard až 1,8 bilionu Kč), tedy 52,74 až 130,28 eura na jednoho obyvatele.

"Tyto náklady tvoří jen zlomek částek, které by mohly vzniknout v důsledku nekontrolované masové imigrace," poznamenal ředitel centra pro mezinárodní ekonomiku Ifo a jeden z autorů studie Gabriel Felbermayr.

Nicméně věří, že schengenský prostor se zcela nezhroutí. Za mnohem pravděpodobnější považuje možnost, že kontroly budou zavedené na těch hranicích, které jsou na uprchlických trasách.

Podle jiného scénáře proto Ifo vypočítalo náklady na kontroly na těch hranicích, na kterých byly hraniční kontroly v EU hlášeny od léta 2015. Při tomto scénáři by se HDP snížil o 0,06 až 0,11 procenta, celkem tedy o devět až 15,4 miliardy eur, tedy 17,83 až 30,39 eura na obyvatele.

Témata:  Schengen ekonomika EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy