Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrský mladík údajně plánoval útok, německá policie jej obvinila

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Kolín nad Rýnem – Německo obvinilo z přípravy teroristického útoku teprve šestnáctiletého z přípravy teroristického útoku uprchlíka ze Sýrie. Podle úřadů v krátké době radikalizoval během pobytu v zařízení pro migranty v Kolíně nad Rýnem. 

Upozornění na podezřelého běžence dostala policie z kruhů blízkých místní mešitě, napsala dnes agentura DPA. Obhájce Syřana obvinění odmítl.

Podle žalobce Ulfa Willuhna mladík připravoval závažný násilný čin. Syřan, jehož jméno média neuvádějí, byl zatčen v září. Policie a prokuratura jej podezřívají, že plánoval útok s pomocí výbušnin. Konkrétní pokyny k výrobě bomby prý obdržel zahraničního kontaktu na chatu s vazbami na takzvaný Islámský stát (IS).

Obhájce Michael Murat Sertsöz naopak tvrdí, že podezření z trestného činu není dostatečně průkazné, aby opravňovalo žalobu. Syřan je podle něj traumatizován válkou a vazbu špatně snáší, objevuje se u něj třes a zmatení v řeči. To, že jeho klient chtěl skutečně útočit, pak označil za pouhé dohady. Žádný konkrétní plán prý neexistoval, mladík si nikdy nevybral cíl ani nevyrobil výbušninu. V konverzaci na chatu často vtipkoval, dodal advokát.

Syřan utekl před válkou se svými rodiči a sestrou. Loni se dostal do zařízení pro migranty v západoněmeckém Kolíně nad Rýnem. Ve městě sídlí centrála německé kontrarozvědky, v jejíchž řadách nedávno odhalili pravděpodobného islamistu.

Témata:  Německo Islámský stát terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy