Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA zrušily jednání o syrském Halabu

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Damašek - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí oznámil, že dnes nebo ve středu začnou v Ženevě americko-ruské rozhovory o situaci v Sýrii. Dnes ale uvedl, že USA odmítly o Halabu jednat.

"Pochopili jsme, že vážné jednání s našimi americkými partnery není možné," řekl dnes Lavrov na tiskové konferenci. Podle něj Washington plánové rozhovory, které měly být na úrovni odborníků, zrušil.

Halab je rozdělen na povstaleckou a vládní část od roku 2012 a tu první brání odpůrci režimu v Damašku, po jejichž boku bojuje také několik radikálních skupin. Na pondělní prohlášení ruského ministra reagovali zamítnutím jakékoli možnosti odejít z Halabu dobrovolně.

Situaci ve městě se pokusila v pondělí řešit také Rada bezpečnosti OSN, když hlasovala o rezoluci navrhující sedmidenní příměří s možností prodloužení. Rusko a Čína přijetí dokumentu vetovaly.

Podle dnešní zprávy organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) v minulých třech týdnech zahynulo 340 civilistů při vládních útocích na východní Halab a více než 80 civilistů při povstaleckém ostřelování vládních čtvrtí.

Témata:  Sergej Lavrov ruské angažmá v Sýrii USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy