Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácká armáda tlačí IS k řece Tigris, radikálové se brání

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Irácká armáda postupuje dlouběji do města Mosul a už má na dohled řeku Tigris. Vojsko zpomaluje obrana Islámského státu (IS) a také podmínky dané obydlenou aglomerací, kde je mnoho civilistů. Radikálové obsadili město v roce 2014.

Vojáci jsou podle generála Abdal Amíra Rašída Jaralláha kilometr a půl od řeky. Vojáci podle něj vstoupili do nemocnice Salám ve čtvrti Vahda, která je na jihovýchodě města.

Armádní zdroje agentury Reuters sdělily, že k jednotkám dorazily čerstvé posily a že boje s IS byly dnes brzy ráno obnoveny. Zatímco na východě Mosulu proti IS postupují speciální jednotky, devátá obrněná divize útočí z jihovýchodu.

"Změnili jsme taktiku - nasadili jsme víc lidí a útočíme na několika frontách, abychom převzali iniciativu a zabránili bojovníkům DAIŠ (Islámského státu) zorganizovat protiútoky," řekl zdroj Reuters.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy