Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump pozval Zemana do Bílého domu, sám přijede do ČR

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Budoucí prezident USA Donald Trump dnes telefonicky hovořil s Milošem Zemanem a pozval ho do Bílého domu. Zeman zároveň pozval Trumpa do Prahy a ten pozvání přijal. V Bílém domě byl naposledy z českých prezidentů přijat Václav Havel.

Zeman byl v USA v prezidentské funkci dvakrát, vždy navštívil Valné shromáždění OSN. "Nastupující prezident USA Donald Trump v rozhovoru ocenil skutečnost, že prezident republiky 'byl jediným evropským prezidentem', který ho veřejně podpořil ještě před listopadovými volbami v USA," uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Za ideální příležitost pro návštěvu Zemana v USA oba představitelé podle mluvčího označili konec dubna, kdy má Zeman obdržet ocenění významných židovských organizací. Ty loni vyznamenaly i Trumpa, uvedl Ovčáček.

Zeman ještě před volbou nového amerického prezidenta, který do úřadu nastoupí v lednu, řekl, že pokud by byl americkým občanem, volil by Trumpa.

V polovině listopadu Zeman telefonicky mluvil s Ivanou Trumpovou, bývalou manželkou příštího amerického prezidenta, která podle amerického tisku dala najevo přání být velvyslankyní v Česku.

Témata:  Miloš Zeman Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.