Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nástup Trumpa vztahy nezmění, tvrdí Zaorálek

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Přístup Spojených států k NATO a Rusku se s nástupem prezidenta Donalda Trumpa do Bílého domu zásadním způsobem nezmění, domnívá se český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dnes uvítal zklidnění ruského vyjadřování, kdy Moskva začala dávat najevo ochotu k větší spolupráci poté, co se Trump prezidentem stane.

"Méně agresivní rétorika je první krok k lepšímu dialogu. Ale zároveň - slova se počítají, ale činy platí ještě víc," podotkl Stoltenberg. NATO proto podle něj bude dál v souvislosti s Ruskem pokračovat jak v posilování svých obranných schopností, tak v udržování otevřených diplomatických komunikačních kanálů. Základním nástrojem pro dialog mezi Moskvou a aliancí je Rada NATO-Rusko, o jejímž dalším jednání na diplomatické úrovni se nyní obě strany domlouvají.

Evropské spojence v NATO Trump znejistil některými výroky především ve své předvolební kampani, kdy signalizoval ochotu k dohodě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V přímém rozporu s ujišťováním stávající administrativy Baracka Obamy zároveň Trump naznačil, že by USA nemusely případně splnit své spojenecké závazky vůči těm státům, které na svou obranu vydávají jen málo peněz.

Zaorálek dnes v Bruselu ale připomněl Trumpovo rozhodnutí svěřit funkci ministra obrany Jamesi Mattisovi. "Má tady v alianci velmi dobrou pověst," připomněl. Mattis několik let vedl velitelství NATO pro transformaci v americkém Norfolku a s prací organizace je dobře obeznámený.

Volba tohoto generála je podle Zaorálka potvrzením, že aliance a Spojené státy v ní se budou dál řídit stejnými principy jako dosud. "Já nečekám, že by se něco dramaticky měnilo. Jakkoli vím, že se o tom hodně debatuje," poznamenal český ministr.

Témata:  Lubomír Zaorálek Donald Trump NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy