Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán odtajnil plán na zastavení migrace. Má celkem deset bodů

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Lisabon/Budapešť – Maďarský premiér Viktor Orbán na zasedání středových demokratických stran v portugalském Lisabonu představil svůj desetibodový plán týkající se ochrany vnějších hranic Evropské unie a volného pohybu v rámci daného prostoru.

Podle maďarského serveru Hungaria Today se plán „Schengen 2.0" zaměřuje na ochranu vnějších hranic - na rozdíl od návrhu Evropské komise, který se týká migrační krize a který je jakýmsi pokusem o reformu azylového systému.

Plán považuje za nezbytný, protože EU se podle něj snaží reformovat azylový systém, zatímco oficiální maďarská pozice zastupuje názor, že primární je ochrana hranic.

O svém plánu chce informovat zástupce nejen visegrádské čtyřky, ale i premiéry dalších zemí EU. To vše chce Orbán uskutečnit osobně. Svůj plán představí například tento týden v Německu, v úterý by měl jednat s někdejším německým kancléřem Helmutem Kohlem.

„EU musí být jasně slyšet, že je nepřijatelné, aby někdo v Bruselu rozhodoval, že členské státy musí řešit své demografické a ekonomické problémy migrací," tvrdí Orbán.

„Jsme přesvědčeni, že existují země EU, které chtějí tímto způsobem řešit svoje problémy. Ale jsou tu také jiné země, které chtějí jiná řešení," zdůraznil maďarský premiér. Maďarsko podle něj patří do druhé skupiny, protože „namísto migrace chce své problémy řešit pomocí rodinné a ekonomické politiky".

I proto je podle něj důležité referendum o povinných kvótách, protože teď, když existuje oficiální návrh Bruselu, je podle něj Budapešť pod tlakem. „Pokud se nám nepodaří zastavit Brusel referendem, budou masy lidí, se kterými jsme nechtěli žít, nuceni žít přímo vedle nás," dodal Orbán.

Témata:  Viktor Orbán EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy