Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek ocenil Zemanovo pozvání do Bílého domu

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, místopředseda sněmovny
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, místopředseda sněmovny
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Brusel - Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes ocenil pozvání do Bílého domu, které od budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa dostal prezident Miloš Zeman. Podle něj je to výbornou zprávou.

V Bruselu, kde se účastní jednání šéfů diplomacií zemí NATO, pozvánku označil za velkou příležitost. Měla by podle něj umožnit, že intenzivní a dobré vztahy mezi USA a Českou republikou budou pokračovat i po nástupu nové americké administrativy.

"Pro Českou republiku je to dobrá zpráva. Je to výborná zpráva, protože Spojené státy jsou klíčový partner a spojenec," podotkl Zaorálek.

"Já doufám, že k tomu dojde. Jsem rád, že byl český prezident pozván do Bílého domu budoucím prezidentem," řekl v Bruselu novinářům Zaorálek. Dnešní jednání aliančních ministrů zahraničí je pro něj shodou okolností příležitostí rozloučit se s končícím americkým kolegou Johnem Kerrym.

"Nastoupí nová administrativa a samozřejmě bychom si přáli, aby s tou novou jsme měli podobně dobré vztahy, jako jsme měli s tou, která odchází," poznamenal Zaorálek.

Trump Zemana pozval do Washingtonu v dnešním telefonickém rozhovoru. Cesta by se mohla uskutečnit koncem dubna příštího roku, podle ministra zahraničí se o přesném termínu jedná. Mluvčí Hradu dnes uvedl, že budoucí americký prezident přijal Zemanovo pozvání k návštěvě Prahy.

Témata:  Lubomír Zaorálek Miloš Zeman Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy