Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Londýně soudí belgického radikála, policie v Belgii zadržela kvůli terorismu osm osob

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Londýn/Brusel - Britský soud dnes uznal vinným z financování terorismu 26letého Belgičana marockého původu. Belgická policie v boji proti terorismu také nelení a zadržela osm lidí podezřelých z financování teroristické organizace Islámský stát (IS) a z verbování nových bojovníků do konfliktu v Sýrii.

Britský soud dnes uznal vinným z financování terorismu 26letého Belgičana marockého původu. Podle poroty se podařilo prokázat, že v červenci 2015 předal tři tisíce liber (96.000 Kč) Mohamedovi Abrinimu, který je podezřelý z podílu na atentátu v Paříži z loňského listopadu a v Bruselu letos v březnu. Informovala o tom agentura Reuters.

Zakaria Boufassil podle soudu Abrinimu předal peníze v hotovosti během osobní schůzky v Birminghamu. Té se zúčastnil také Brit Mohammed Ali Ahmed, který svou vinou u soudu přiznal už počátkem listopadu. O trestu, který Boufassil a jeho spoluobžalovaný Ahmed dostanou, soud rozhodne v pondělí 12. prosince. Oběma hrozí až doživotní vězení.

Abrini se podle francouzské policie podílel na plánování útoků v Paříži z loňského listopadu, při kterých zahynulo 130 lidí, a podle belgické policie byl zapojen i do březnového atentátu na letišti Zaventem v Bruselu. Na základě fotografií ze záběrů letištních bezpečnostních kamer o něm média během pátrání hovořila jako o "muži v klobouku". Abrini je ve vazbě v Belgii.

Osm lidí podezřelých z financování teroristické organizace Islámský stát (IS) a z verbování nových bojovníků do konfliktu v Sýrii dnes zadržela belgická policie. Informoval o tom list La Libre. Při devíti domovních prohlídkách nenalezli ale policisté žádné zbraně ani výbušniny.

Policie během rozsáhlé razie prohledala domy v bruselské čtvrti Schaarbeek, v Bruggách, v Antverpách a ve vlámském městě Sint-Niklaas.

"Osoby, kterých se to týká, jsou podezřelé z podílu na rekrutování lidí na cestu do Sýrie a fz inanční podpory IS," uvedli federální vyšetřovatelé. O případném uvalení vazby bude muset rozhodnout soud.

Témata:  Velká Británie Belgie Islámský stát terorismus

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy