Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama obhajoval boj s terorismem a nasazování vojáků

Barack Obama, americký prezident
Barack Obama, americký prezident
Foto: kremlin.ru

Tampa (USA) - Americký prezident Barack Obama obhajoval strategii boje proti terorismu. Ta se opírá o nasazování zvláštních jednotek a využívání pomoci spojenců USA.

Podle agentury AP je její podstatou co nejmenší účast americké armády, což je v ostrém kontrastu s konfrontačním viděním prosazovaným nově zvoleným prezidentem Donaldem Trumpem.

Podle mluvčího Bílého domu Joshe Earnesta bylo pro Obamu, který se stal prezidentem v době, kdy už byli Američané unavení zdlouhavými dvěma válkami v Asii, přechod k omezeným vojenským intervencím přirozeným projevem jeho zahraniční politiky. Obama je prý nadále přesvědčený, že udržování velkých kontingentů v Iráku a Afghánistánu je dlouhodobě neudržitelné.

Obama vystoupil naposledy jako vrchní velitel sil USA na MacDillově letecké základně ve floridské Tampě, kde vychválil schopnosti amerických vojáků. Připomněl, že od jeho zvolení před osmi lety klesl počet amerických vojáků v Iráku ze 180.000 na dnešních 15.000. Za jeho působení byly také zlikvidovány špičky teroristické sítě Al-Káida v čele s Usámou bin Ládinem.

 

Témata:  Barack Obama U.S. ARMY

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy