reklama

V interview hovořil také o sdělovacích prostředcích, které podle něj mají velkou zodpovědnost a měly by se vyhnout zejména dezinformacím, jimiž se páchají největší škody. O papežově rozhovoru dnes informoval Vatikán.

"V současné době chybějí vůdci; Evropa potřebuje vůdce, kteří by ji posunuli vpřed," odpověděl papež na otázku ohledně dávného závazku evropských zemí nedopustit už nikdy válečný konflikt. Podle hlavy katolické církve tento závazek nebyl brán vážně, protože po první světové válce přišla druhá a po ní "třetí, kterou zažíváme teď po kouskách".

"Svět je ve třetí světové válce: Ukrajina, Blízký východ, Afrika, Jemen...," vyjmenoval papež současná ohniska konflitků.

Papež František také dříve uvedl, že považuje za nejlepší způsob obrany před terorismem přátelské přijímání uprchlíků. Hlava katolické církve často vyzývá svět ke vstřícnosti k migrantům.

"Vyzývám vás k tomu, abyste uprchlíky uvítali ve svých domech a obcích, aby jejich první zkušeností v Evropě bylo teplé lidské uvítání a ne chlad při spaní na ulicích," uvedl František na setkání s jezuity ve Vatikánu.