Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež v ohrožení? Radikál chystal útok na Vatikán

Vatikán, ilustrační foto
Vatikán, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Řím - Marocký extremista hrozil útokem na křesťanské poutníky ve Vatikánu v období před Vánocemi. Úřady jej však odhalily a ze země vyhostily. Nejmenovaný podezřelý odhalil svůj plán jinému vězni, zatímco byl držen italskými orgány.

Dvaatřicetiletý fanatik byl už v úterý vyhoštěn zpět do Maroka poté, co policie zmařila spiknutí s cílem zaútočit na Vatikán. Muž měl v plánu umístit do auta bombu. Pro další fázi útoku měl připravený kalašnikov. Zbraně měl do Říma propašovat za pomoci svého kamaráda.

Italský ministr vnitra Angelino Alfano popsal útočníka jako „nekontrolovatelného fanatického muže, který touží zemřít ve jménu Božím a tak dosáhnout ráje". Dodal, že byl Maročan povzbuzen snahou pomstít se za Islámský stát, detaily však neuvedl.

Řekl, že je pravděpodobné, že extremista byl zradikalizován během svého předchozího pobytu ve vazbě ve věznici Regina Coeli a že během svého pobytu v zařízení pomohl zradikalizovat dalšího chovance.

„Dnes došlo k dalšímu vyhoštění z důvodů národní bezpečnosti, Jde o součást neúnavného úsilí směřujícího k zabránění útoků," cituje ministra server Express. Itálie v tomto roce vyhostila už 62 extremistů, zhruba stejný počet deportovala i v loňském roce.

I když není jasné, zda byl Maročan ve spojení s Islámským státem, teroristická skupina již dlouho zobrazuje Řím ve svých propagandistických videích. I sám Vatikán již uznal, že se může stát cílem džihádistů kvůli jeho zjevným náboženským vazbám. Kardinál Pietro Parolin loni řekl, že Vatikán zvažuje zvýšení bezpečnosti.

Jedno video IS například ukazuje počítačem upravené obrázky tanků IS, které postupují přes rozpadající se Koloseum. Vypravěč slibuje poslední bitvu mezi „věřícími" - tedy muslimy - a „křižáky". Ukazuje také Svatopetrskou katedrálu, papežskou enklávu uvnitř Vatikánu. Mluvčí na videu tvrdí, že IS převezme Řím, zničí krucifixy a křesťanské ženy vezme jako otrokyně.

Śéf bezpečnosti Vatikánu Domenico Giani již dříve řekl, že papež nemá v plánu změnit své návyky či životní styl – a to ani s ohledem na hrozby. „Svatý otec nemá v úmyslu opustit styl jeho pontifikátu, který je založen na blízkých vztazích a přímém setkávání s co největším počtem lidí," vysvětloval.

„Dokonce i jako papež zůstal knězem, který nechce ztratit kontakt se svým stádem. Ti z nás, kteří jsou pověřeni zajištěním jeho bezpečnosti, se musí přizpůsobit jeho stylu. Jinak to nejde. Musíme udělat vše pro to, aby mohl i nadále vykonávat svou službu, jak chce a jak věří, je to nejlepší," dodal.

Témata:  Islámský stát Vatikán terorismus

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy