Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalá prezidentská pravá ruka: Kampaň mě totálně znechutila, šla na ruku Clintonové

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Praha - Osmnáct let pracovala Eliška Hašková Coolidge jako zvláštní asistentka pěti amerických prezidentů. Teď mluví o tom, že nově zvolený americký prezident Donald Trump jistě na Čechy jen tak nezapomene.

Český prezident Miloš Zeman byl jediný evropský lídr, který Trumpa už před volbami podpořil. Za to mu teď miliardář poděkoval a pozval jej do Bílého domu. „Nemyslím si, že je to faux pas. Dělá se to teď dost běžně, že vůdce národa podpoří druhého. Nevidím v tom žádný diplomatický trapas," říká o Zemanově podpoře Hašková Coolidge pro Český rozhlas Plus.

Domnívá se také, že budoucí „nejmocnější muž světa" na Česko jistě jen tak nezanevře. „Donald Trump má tři děti, které mluví plynně česky, jsou napůl Češi jako já nebo moje dcera. Ty ho povedou k tomu, aby na nás nezapomněl," domnívá se.

Předvolební kampaň i pozornost médií podle ní byly velmi jednostranné. „Celá americká kampaň byla tak strašně nastavená na jednu stranu, nebyla tam žádná bilance, že mě to mnohokrát velice znechutilo. Když jsem se dívala na CNN, tak jsem žasla, že při žádném vyjádření tam nebyly zastoupeny dvě strany," přiznává asistentka amerických prezidentů.

Vše prý bylo nastaveno ve prospěch Hillary Clintonové. „Je úplný zázrak, že to Trump překonal a vyhrál. Nedávno se k tomu vyjádřil budoucí ministr obchodu a řekl, že po dlouhé době je tu celá struktura vlády, která se obětuje službě státu. Služba státu a služba veřejnosti, ty byly v Americe vždycky svaté. Láska k penězům nikdy nepřesáhla lásku k vlasti. Peníze sice hrají velikou roli, ale nikdy ji nehrály tak velikou, jakou ji hrály tentokrát. Je úžasné, že byl Donald Trump s nejméně penězi zvolen," tvrdí.

Hašková Coolige se podle svých slov neobává toho, že by u republikána převážila láska k penězům nad láskou k vlasti. „On už naopak dosáhl nejvyššího stupně úspěchu ve své byznysové kariéře. Teď je na čase, aby po tom, co už toho dost dokázal, dával nazpátek tomu národu, který mu to umožnil. V takové pozici ho vidím," popisuje.

Odmítá také to, že by Trump neplatil daně a nezveřejňoval daňová přiznání. „To není pravda, to je zjednodušení věcí, které pochází z médií a není k němu fér. On platil statisíce, miliony dolarů v daních, protože zaměstnával lidi. On využil díry v daňovém zákoně, které využije každý podnikatel. Když je to legální, tak to podnikatel může udělat. Jak se ale jednou stane státním úředníkem, musí oddělit zisk od státní služby. Je úžasné, že se Donald Trump v tom daňovém zákoně tak dobře vyzná, takže bude umět zavřít dveře, které on sám využil, aby ten stát byl zveleben," tvrdí.

Trumpa popisuje jako chytrého člověka, který splnil každý úkol, který si v životě dal. „Je v něm úžasná sebekázeň, umí se regulovat," domnívá se. Jeho kontroverzní výroky podle něj mají spíš popichovat a dávat šanci lidem debatovat – a to je podle ní demokracie.

Zlehčuje také jeho často až vulgární výroky na účet žen. „To patřilo jiné části jeho života. Pokud bude rozumný, tak to nebude mít místo v jeho budoucím životě. Podívejte se na ty děti - kdo dovede vychovat pět dětí, čtyři z nich z jiných manželství, které se mají rády, podporují tátu? Jsou normální, inteligentní a dokonalí, je to úžasná rodina. On má trošku hrubý výraz, to ale neznamená, že bude špatným prezidentem. Naopak, je to razantní člověk, který co si usnese, tak to bude, dodala Hašková Coolige pro Rozhlas.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy