Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová varuje Němce: Ověřujte si fakta o migrantech

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Německá kancléřka Angela Merkelová i ve středu uklidňovala bouři, kterou vyvolala informace o zadržení mladého afghánského migranta, který údajně znásilnil a zabil devatenáctiletou studentku. Politička trvá na tom, že rekordní příliv migrantů do Německa nevedl k nárůstu násilné trestné činnosti.

Jen v posledních dnech se na titulních stranách nejen německých médií objevily zprávy o sedmnáctiletém Afghánci, který byl zadržen za znásilnění a vraždu mladé studentky, i o nedávném zatčení 31letého iráckého žadatele o azyl, který měl sexuálně napadnout dvě čínské studentky.

Merkelová podle serveru The Local vyzvala Němce, aby se drželi známých faktů. „Jsou to strašné izolované incidenty," řekla kancléřka pro zpravodajský kanál N-tv na okraj výroční konference její strany CDU v západoněmeckém Essenu.

Volala sice po „tvrdém odsouzení" takových případů, ale zároveň dodala, že má víru v „německý právní stát". „Na kriminality mezi uprchlíky se díváme velmi úzce, ale obraz je přitom pestrý. To je také správná odpověď: musíte rozlišovat," řekla.

„Skutečnost, že někteří lidé chtějí někoho zneužít, to je něco, čemu musíme odolat a musíme se proti tomu bránit," má jasno kancléřka. Požádala proto své spoluobčany, aby si fakta o kriminalitě běženců ověřovali.

Ministr vnitra Thomas de Maizière, blízký spojenec Merkelové, v úterý představil oficiální zprávu o zločinech spáchaných uprchlíky. Tvrdil přitom, že statistiky ukázaly, že by bylo nefér házet všechny nově příchozí do jednoho pytle.

Řekl, že majetkové trestné činy více páchají žadatelé o azyl z Gruzie - například ve srovnání s běžnou populací, ale že výsledky neprokázaly žádný takový trend mezi Syřany, kteří představují mnohem větší podíl mezi nově příchozími.

Témata:  Německo uprchlíci kriminalita Angela Merkelová

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy