Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenská krajní pravice neuspěla s návrhem na uvolněním podmínek držení zbraní

Slovenský extremista Marián Kotleba
Slovenský extremista Marián Kotleba
Foto: dailystormer.com

Bratislava – Slovenská sněmovna se na návrh krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) zabývala návrhem na zmírnění podmínek pro držení střelných zbraní. Nápad ale nakonec smetla ze stolu.

Strana, který zákon předložila, svůj návrh zdůvodnila tím, že podle ní došlo v zemi ke zhoršení bezpečnostní situace. „Nejjednodušší možností, jak občanům poskytnou efektivnější zbraně na ochranu jejich životů, zdraví, majetku, je poskytnout jim možnost na tento účel využívat nejen střelné zbraně krátké, ale i střelné zbraně dlouhé," vysvětloval při dnešním jednání poslanec LSNS Stanislav Drobný.

Současná legislativa umožňuje lidem na Slovensku používat dlouhé zbraně, jako například brokovnice a malorážky, pouze na sportovní účely nebo při lovectví. Slovensko v Evropě patří k zemím, ve kterých je počet registrovaných zbraní v přepočtu na obyvatele spíše nízký, zájem o koupi zbraní se však zvyšuje.

LSNS předsedy Banskobystrického kraje Mariana Kotleby pro svůj návrh při hlasování nezískala potřebnou podporou poslanců jiných stran.

Slovensko v minulosti podmínky držení zbraní spíše zpřísňovalo. Naposledy loni země změnila pravidla vlastnictví deaktivovaných zbraní, které byly upraveny například z funkčních pistolí a samopalů.

Tyto takzvané expanzní zbraně, kterým lze po jistých úpravách obnovit schopnost střelby ostrými náboji, v minulosti kupovali na Slovensku i cizinci. Podle nepotvrzených informací si je v zemi pořídili i teroristé, kteří loni zaútočili v Paříži na redakci Charlie Hebdo.

Témata:  Slovensko zbraně Marián Kotleba

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy