Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pak Kun-hje končí. Jihokorejský parlament dnes prezidentku sesadil

Pak Kun-hje (vlevo)
Pak Kun-hje (vlevo)
Foto: www.wikipedia.org

Soul - Jihokorejský parlament dnes v tajném hlasování sesadil prezidentku Pak Kun-hje. O jejím dalším setrvání ve funkci hlavy státu definitivně rozhodne ale až ústavní soud, který na to má 180 dní. Takzvaný impeachment podpořily i desítky členů prezidentčiny vládnoucí Strany nových obzorů.

V zákonodárném sboru se podle očekávání našla dvoutřetinová většina nutná pro odvolání prezidentky. Její pravomoci nyní převezme premiér.

Pro odvolání prezidentky hlasovalo 234 poslanců a 56 jich bylo proti, čímž byla pohodlně zajištěna dvoutřetinová většina v 300členném zákonodárném sboru. Ostatní hlasy byly neplatné nebo se poslanci nezúčastnili či zdrželi hlasování.

Hlasování dnes před parlamentem provázela demonstrace stovek lidí žádajících odchod Pak Kun-hje.

Pak Kun-hje, první žena v čele Jižní Koreje, je druhou hlavou státu, kterou jihokorejský parlament odvolal. V roce 2004 se takzvaný impeachment týkal prezidenta Ro Mu-hjona, kterému ale ústavní soud následně pravomoci vrátil.

Prezidentka čelí veřejným obviněním, že své dlouholeté důvěrnici Čche Son-sil dovolovala zasahovat do záležitostí státu, přestože Čche neměla žádnou exekutivní ani poradní funkci. Přítelkyně prezidentky byla navíc spolu s dvěma poradci zatčena a obviněna kvůli finančnímu skandálu.

Pak Kun-hje se na dnešní schůzce s členy kabinetu omluvila národu za svou "nedbalost" v souvislosti s korupčním skandálem. "Omlouvám se všem Jihokorejcům, že jsem svou nedbalostí způsobila chaos, takže naše země nyní čelí řadě problémů, od ekonomiky po národní obranu," řekla.

Pak Kun-hje před ministry rovněž prohlásila, že bere rozhodnutí parlamentu vážně, stejně jako hlasy lidí, kteří kvůli ní protestovali řadu víkendů po sobě v ulicích. Vyjádřila přitom naději, že stávající politická krize v zemi bude brzy překonána.

Témata:  Jižní Korea Pak Kun-hje

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.