Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Egyptě zatkli syna exprezidenta Mursího

Muhammad Mursí
Muhammad Mursí
Foto: Reprofoto YouTube

Káhira - V Egyptě byl zatčen Usáma Mursí, syn svrženého islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Čelí obvinění z účasti na demonstracích pořádaných na protest proti svržení jeho otce a z podněcování násilí.

Usáma Mursí je jedním z šesti dětí bývalého prezidenta a je advokát. Zatčen byl ve čtvrtek ve svém domě v Zakázíku, asi 60 kilometrů severně od Káhiry. Policisté zabavili počítače a mobilní telefony. Má být souzen v rámci hromadného procesu, jehož příští stání bylo ohlášeno na sobotu.

V procesu jde podle právníka o káhirský protest, který policie v roce 2013 rozprášila. Při jejím zásahu přišlo o život na 800 příznivců Muslimského bratrstva, za které byl Mursí zvolen do čela země, a zabito bylo také deset policistů. Šlo o vůbec nejkrvavější střed pořádkových sil se stoupenci Muslimského bratrstva, kteří na Mursího sesazení v červenci 2013 bouřlivě reagovali.

Muhammad Mursí je rovněž zatčen a souzen ve více kauzách. Soudy nižší instance už v některých vynesly rozsudek smrti, vyšší soudy ale většinu rozsudků zrušily a nařídily opakování. Odvolací soud zatím potvrdil nad Mursím jediný trest, kterým byl poslán do vězení na 20 let.

Témata:  Egypt Muhammad Mursí Usama Mursí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy