Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Džihádisté chtěli zaútočit na šíitskou mešitu, odsedí si 20 let

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Sydney - Dva muži ve věku 25 a 27 let, kteří plánovali ve jménu Islámského státu teroristický útok na šíitskou modlitebnu v Sydney a chtěli ubodat náhodné kolemjdoucí, dostali dnes u australského soudu 20 let vězení.

Omar Al-Kutobi a Mohammad Kiad se k plánování útoků přiznali. Jejich plány překazila policie v únoru 2015, když oba muže zadržela. V jejich obydlí nalezla lovecký nůž, mačetu, podomácku vyrobenou výbušninu a vlajku IS.

Podle prohlášení tehdejšího australského premiéra Tonyho Abbota se při domovní prohlídce našlo také video, na němž Australan iráckého původu Al-Kutobi hrozil, že bude lidi bodat do ledvin a krku. Na šíitskou modlitebnu v největším australském městě chtěli muži spáchat bombový atentát.

Australské úřady v posledních dvou letech zmařily jedenáct teroristických útoků. Ve čtvrtek dostal sedm let mladík, který plánoval atentát v Melbourne.

Témata:  Austrálie Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy