Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pumový útok v Bagdádu: 10 mrtvých a 22 zraněných

Bombový útok v Bagdádu
Bombový útok v Bagdádu
Foto: Twitter

Bagdád - Nejméně deset mrtvých si dnes vyžádaly pumové útoky v irácké metropoli Bagdádu. Dalších 22 osob utrpělo zranění, informovaly policejní a nemocniční zdroje.

K útokům, které byly namířeny zejména proti civilistům, se zatím nikdo nepřihlásil, ale podle agentury AP nesou všechny znaky toho, že za nimi stojí extremistický Islámský stát (IS). Může jít o další jeho pokus odpoutat pozornost iráckých ozbrojených sil od jejich snahy dobýt město Mosul na severu země.

Mosul je druhým největším městem v Iráku a poslední významnou baštou IS v zemi. V říjnu začala bitva o město - irácké síly nyní kontrolují zhruba jeho čtvrtinu. Při dobývání města narážejí na urputný odpor islamistů, tento týden hlavně v jeho jihovýchodní části.

Irácký premiér Hajdar Abádí stále tvrdí, že Mosul bude dobyt do konce roku, ale zároveň varoval, že se IS bude snažit pokračovat v pumových útocích v Iráku i po pádu města.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy