Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němečtí poslanci pod palbou kritiky: Každý šestý má vedlejší příjmy a je v potenciálním střetu zájmů

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - O střetu zájmů se v Česku často mluví v souvilosti s ministrem financí Andrejem Babišem, obdobný problém ale vyplul na povrch i v Německu. Tam má podle Transparency International (TI) až každý šestý poslanec vedlejší příjmy z činností, které mohou být v konfliktu s prací v zákonodárném sboru.

TI chce, aby členové poslaneckých výborů museli upozorňovat na své střety zájmů a v závislosti na nich byli z výborů dočasně vylučováni. Pokud si poslanci přivydělávají jako právníci či poradci, měli by podle TI přinejmenším zveřejnit, z jakého hospodářského sektoru se rekrutují jejich klienti či partneři.

Různé vedlejší příjmy přiznává podle TI zhruba čtvrtina z 630 poslanců Spolkového sněmu.

Organizace na kontrolu lobbingu Lobbycontrol nedávno zjistila, že takřka všechny německé parlamentní strany roky přijímaly štědré sponzorské dary od americké tabákové společnosti Philip Morris.

Vládní Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové čelí ve spolkové zemi Porýní-Falc několika finančním aférám. Místní pobočka strany má problémy s pochybnými sponzory. Přední členové vládní sociální demokracie včetně ministrů chodili na takzvaná sponzorovaná setkání se zástupci soukromých firem.

Témata:  Německo Transparency International

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy