Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do branného hnutí Junarmija se zapojilo už 30 tisíc ruských dětí

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva - Branné hnutí ruské mládeže Junarmija, které bylo založené loni v říjnu, už přilákalo přes 30 tisíc ruských dětí. Cílem organizace je výchova mladé generace k vlastenectví a obraně státu, v osnovách nechybějí ani základy pravoslaví.

"Vojenské a pracovní hrdinství našich otců a dědů je mravním příkladem dnešních obránců vlasti. Vyrůstá jim už nová generace, do řad Junarmije už vstoupilo přes 30 tisíc chlapců a děvčat," řekl ministr obrany Šojgu, který organizaci zakládal.

Branné hnutí podpořil i prezident Vladimir Putin. Po dokončení organizační struktury má vzniknout stovka specializovaných center, v nichž děti budou vytvářet "jednotky mladých výsadkářů, letců a tankistů".

Organizace s oficiálním názvem Všeruské vojenské a vlastenecké hnutí dětí a mládeže je prakticky pokračovatelem sovětského Dobrovolného společenství pro spolupráci s armádou, které bylo obdobou československého Svazarmu.

Témata:  Ruská armáda Rusko Sergej Šojgu

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.