Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát opět ovládl část historické Palmýry

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - Radikálové z Islámského státu (IS) dnes vstoupili do historického syrského města Palmýra, kam předtím syrská armáda vyslala posily z Halabu.

Islamisté Palmýru obsadili loni v květnu, syrská armáda ho s pomocí ruských letounů osvobodila letos v březnu. Džihádisté tehdy ve městě zničili řadu cenných památek.

Bojovníci IS po dnešní ofenzivě ovládli severozápadní část města a boje se přesunuly směrem k jeho centru, uvedl podle zahraničních tiskových agentur zástupce SOHR.

Velitel jedné z povstaleckých skupin z okolí Halabu předtím řekl, že útok islamistů na Palmýru syrskou vládu přiměl, aby k ohroženému městu vyslala vojáky od Halabu.

Radikálové se už ve čtvrtek zmocnili obcí Kasr al-Halabát jihozápadně od Palmýry a Džabal Haján na západ od města a ještě dalších dvou vesnic severozápadně a severovýchodně od města. Ovládli také sila s obilím a některá ropná pole.

Témata:  Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy