Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzské úřady odmítly vydat kazašského oligarchu Abljazova do Ruska

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francie odmítla vydat Muchtara Abljazova (53) k trestnímu stíhání do Ruska, kde je podezřelý ze zpronevěry asi šesti miliard dolarů. Kazašský opozičník a oligarcha tvrdil, že jeho stíhání je politicky motivované a že mu v případě vydání půjde o život.

Vydání v pátek zamítla Státní rada, která ve Francii zastává funkci nejvyššího správního soudu.

Bankéř, který je politickým sokem autoritářského kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva, byl ve Francii zadržován od roku 2013, kdy jej zatkla policie na francouzské Riviéře.

Předloni v říjnu francouzská justice rozhodla o vydání Abljazova ruským nebo ukrajinským úřadům. Loni v březnu potom kasační soud, který je nejvyšší odvolací soudní instancí ve Francii, odvolání kazašského oligarchy zamítl.

Státní rada v odůvodnění svého rozhodnutí uvedla, že ruské a kazašské úřady Abljazovovu kauzu opakovaně konzultovaly. Žádost o vydání osoby podezřelé z trestného činu jinému státu může být odmítnuta mimo jiné v případě, že je považována za politicky motivovanou.

Oligarcha je podezřelý z nezákonného převodu asi šesti miliard dolarů ze své bývalé banky BTA. Nad finančním ústavem, jehož pobočky byly v Rusku a na Ukrajině, vyhlásil v roce 2009 Kazachstán bankrot. Abljazov pak emigroval do Británie, kde byl v roce 2011 odsouzen ke 22 měsícům vězení za pohrdání soudem, před výkonem trestu ale zmizel do Francie. Muž, který kdysi patřil k Nazarbajevovým spojencům a byl členem jeho vlády, je nyní ve své rodné zemi považován za nepřítele režimu.

Témata:  Francie Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy