Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problémy u Mosulu? Irácká armáda musela vyslat další posily

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Irácká armáda poslala nové síly do východní části Mosulu, o které od října svádí tvrdé boje s Islámským státem (IS). Radikálové na obranu města nasadili až 5000 lidí, z nichž je stále ve městě možná až 3000 bojovníků.

Kvůli mohutné protiofenzivě islamistů přišlo vojsko v minulých dnech o své pozice na jih od města a nyní se soustředí na bitevní frontu na jeho východě.

Podle jednoho z velitelů irácké armády citovaného dnes agenturou AP zamířily nové jednotky vojska i policie k východní části Mosulu, kam se v posledních týdnech přesunuly nejtvrdší boje.

Irácké síly spoléhají na leteckou a dělostřeleckou podporu mezinárodní koalice vedené Spojenými státy, jejíž akce jsou však limitovány tím, že ve městě stále žijí stovky tisíc civilních obyvatel. Podle některých tak více než dva měsíce trvající dobývání města postupuje pomaleji, než se očekávalo.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy