reklama

"Jsem připraven spolupracovat s novým (americkým) ministrem obrany Jimem Mattisem... na snížení napětí s Moskvou a, jak už jsem řekl, pokračovat ve spolupráci s Ruskem na tom, jak se přiblížit k urovnání v Sýrii," řekl britský ministr pro BBC.

"To ale neznamená brát Rusko jako rovnocenného (partnera). Rusko je pro nás na Západě strategický protivník, to si musíme uvědomit," zdůraznil.

Vyjednávat s Mokvou by za USA v budoucnu mohl Rex Tillerson, který je připraven přijmout nabízený úřad ministra zahraničí. Podle televize CNN to řekl Trumpovi po jejich sobotním setkání v New Yorku. Definitivní volba šéfa klíčového vládního postu má podle CNN padnout uprostřed příštího týdne.

Podle CNN může být pro mnohé šéf společnosti Exxon Mobil kontroverzním kandidátem, zejména s ohledem na jeho přátelské vztahy s Ruskem. Je odpůrcem sankcí, které USA uvalily na Rusko po ozbrojeném vpádu na ukrajinský Krym.

Společnost Exxon Mobil v roce 2011 podepsala s ruskou státní firmou Rosněfť smlouvu o využívání velkých nalezišť v Arktidě. Od prezidenta Vladimira Putina dostal Tillerson ruský Řád přátelství.