Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nechci, aby mi Peking diktoval, spustil Trump

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: Reprofoto YouTube

New York - Budoucí prezident USA Donald Trump minulý týden čelil kritice za telefonát s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen a dnes prohlásil, že nerozumí politice jedné Číny.

Čína považuje Tchaj-wan stejně jako Tibet za jednu ze svých provincií a ostrovu hrozí vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti.

"Zcela rozumím politice jedné Číny, ale nevím, proč bychom jí měli být vázáni, než s Čínou uzavřeme dohody týkající se jiných věcí, včetně obchodu," řekl Trump v dnešním rozhovoru s televizní stanicí Fox News.

Také kritizoval Čínu za její úpravy kurzu měny, expanzivní politiku v Jihočínském moři nebo příliš mírný přístup k Severní Koreji. "Nechci, aby mi Čína diktovala. Toto byl telefonát, kdy jsem já byl volaným. Abych byl upřímný, myslím, že by bylo velmi neuctivé, kdybych (telefon) nezvedl," dodal Trump.

V interview se také vyjádřil k informacím některých médií, podle nichž CIA tvrdí, že kybernetické útoky ruských hackerů byly během volební kampaně vedeny s cílem pomoci mu do prezidentského křesla. Podle Trumpa za zprávami stojí demokraté, kteří se nemohou smířit s jeho volebním vítězstvím.

Témata:  Donald Trump Čína USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy