Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo se bojí teroristických útoků. Chce znovu prodloužit kontroly v Schengenu

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Některé země EU nedávno opět prodloužily vnitřní kontroly, mají platit zhruba do poloviny února. Německo ale už teď dává najevo, že opatření nebude stačit. Argumentuje zejména nebezpečím možných teroristických útoků.

Německo, Rakousko, Švédsko, Dánsko a přidružené Norsko zavedly kontroly na částech svých hranic kvůli migrační krizi už loni. Půlroční prodloužení kontrol schválily 12. května členské státy EU, další tříměsíční prodloužení odhlasovaly 11. listopadu.

"Dokud nebudou všechny členské státy plnit své závazky vyplývající z schengenského práva, nemůžeme se vrátit zpět k schengenskému systému, v němž neexistují vnitřní hraniční kontroly," konstatoval nedávno německý ministr vnitra Thomas de Maiziére.

Nyní Německo plánuje další prodloužení kontrol, uvedl magazín Spiegel s odvoláním na informace z nedávného zasedání velvyslanců při Evropské unii. Německý požadavek se přinejmenším v některých zemích unie s pozitivní reakcí podle všeho nesetká. Už na říjnovém summitu EU požadovaly konec vnitřních hraničních kontrol země V4.

Snahy Německa naopak podporuje Dánsko. "Považuji za nezbytné, aby Dánsko pokračovalo s ostrahou hranic," citoval zpravodajský portál The Local dánskou ministryni pro imigraci a integraci Inger Stöjbergovou. Podobný názor má také švédský ministr vnitra Anders Ygeman.

Témata:  Německo Schengen EU

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

VIDEO: Ukrajinci zaútočili v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy