Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přeživší popsali, co se stalo na lodích, kde minulý týden zemřelo 500 migrantů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Ženeva - Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) se minulý týden na cestě mezi Libyí a Itálií utopilo až 500 migrantů. Neštěstí přežilo 41 lidí - 37 mužů, tři ženy a jedno tříleté dítě.

Mezi imigranty, které minulou sobotu zachránila obchodní loď, je nejvíce Somálců a také Etiopané, Egypťané a jeden Súdánec. Běžence pak plavidlo dopravilo do řeckého přístavu Kalamata na Peloponésu.

Zachránění imigranti uvedli, že pašeráci naložili uprostřed moře osoby z menších člunů do jedné větší lodě. Plavidlo ale tak přeplnili a to následně šlo ke dnu.

VIDEO: Před rokem se při havárii u Libye utopilo přes 800 lidí

Zdroj: YouTube

Pro běžence nyní kvůli březnové dohodě EU a Ankary přestává být atraktivní cesta do Evropy přes Řecko. V zemi po uzavření hranic balkánských států uvízlo několik desítek tisíc migrantů. O něco větší ruch tak nyní panuje na trasách přes Středozemní moře, kudy míří běženci zejména z Egypta a Libye do Itálie.

Témata:  uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy