Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pomáhají dohody s Afrikou řešit migraci? EU to posoudí na summitu

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel – Dobrým a důležitým prvkem pro řešení migrační vlny je rozhodnutí Evropské unie udělat z migrační problematiky středobod vztahů s africkými zeměmi. Uvedl to dnes po jednání v Bruselu náměstek českého ministra zahraničí Ivo Šrámek.

Unie se soustředí na pět klíčových afrických států, kde právě tuto změnu unijního přístupu testuje. Funkčnost plánu zhodnotí ve čtvrtek poslední letošní summit EU. Podle šéfky unijní diplomacie Federiky Mogheriniové je partnerství s Afrikou pro EU strategické.

V reakci na vysoké počty migrantů, kteří do Evropy míří z Afriky, se EU letos rozhodla podmínit veškerou svou spolupráci s vybranými významnými africkými státy jejich kooperací právě při řešení této věci. Kromě Mali se jedná také o Niger, Nigérii, Senegal a Etiopii. A podle diplomatů není vyloučeno, že se unie rozhodne svůj přístup rozšířit i na další země.

„Je tam samozřejmě řada pobídek pro ně, včetně finančních, rozvojové pomoci," připomněl český náměstek. Unie ale na oplátku žádá nejen jednoznačnou pomoc například při zpětném přebírání občanů těchto zemí, kteří neuspěli v EU s žádostí o azyl, ale také splnění podmínek jako je pokrok při prosazování vlády práva nebo boj s korupcí.

Šéf nizozemské diplomacie Bert Koenders, který nedávno jménem EU vyjednával v Mali a dalších několika zemích, dnes také zdůraznil potřebu tvorby pracovních míst či snahu bojovat s pašeráky lidí. Jeho slovenský kolega Miroslav Lajčák upozornil, že cílem je „řešit problém migrace tam, kde vzniká". Na skutečné vyhodnocení úspěšnosti zvoleného postupu je ale podle něj po pouhém půlroce ještě brzy.

Především od břehů neklidné Libye vyrážejí k italským břehům tisíce Afričanů, za minulý měsíc například více než 9000 osob. Tito migranti - na rozdíl od lidí z válkou zmítané Sýrie či Iráku - v unii nemají šanci na azyl. Vracet je do země původu je však obtížné.

Témata:  EU uprchlíci Afrika

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy