Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Občané EU žijící v Británii mohou být trumfem v jednáních o brexitu

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Poslanecký tým, který se skládal ze zastupitelů z různých stran, věří, že by občané EU, kteří žijí v Británii, měli mít stejná práva jako lidé s britským občanstvím. Poslouží to k výhodnější dohodě s členskými státy EU, napsal dnes deník The Daily Mail.

Občané Evropské unie, kteří žili v Británii už před referendem o vystoupení, by měli mít právo v zemi zůstat navzdory brexitu, míní skupina britských poslanců. V současné době v Británii žije 2,8 milionu lidí ze zemí EU. Podle poslanců by měli mít stejný nárok na zdravotní péči, sociální služby a vzdělání, jako mají Britové. Na nově příchozí by se to nevztahovalo.

Opoziční poslankyně Gisela Stuartová, která poslaneckému týmu předsedala, tvrdí, že se na nutnosti být otevřenější vůči evropským migrantům shodla většina poslanců. Shodli se prý i na tom, že občané EU, kteří v Británii žili už před referendem, by měli mít navzdory brexitu právo zůstat.

To by mělo podle navrhovatelů ostatním zemím dát jasný signál, že s nimi chce Británie zachovat dobré vztahy. „Na oplátku bychom od nich měli očekávat, že se k našim občanům, kteří žijí u nich, zachovají stejně. První krok je však na nás," vysvětlovala.

BBC však uvádí, že organizace Three Million, která podporuje občany EU v Británii, s tvrzením poslanců nesouhlasí Britská vláda podle ní hodlá tyto lidi použít během jednání o odchodu z EU jako rukojmí.

V Británii loni podle odhadů pracovalo kolem 37.000 českých občanů. Nejčastěji našli místo ve službách a pohostinství.

Témata:  Velká Británie Brexit EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy