Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimská politička otevřeně promluvila o islámu. Pobouřila celé Německo

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Berlín – Muslimská politička pobouřila celé Německo, když vyjádřila svou podporu právu šaría. To by podle ní mohlo být v Evropě bez problémů zavedeno. Podle ní je totiž „naprosto kompatibilní" s platnými právními předpisy.

Státní tajemnice nové berlínské vlády Sawsan Chebliová bránila islámské právo, které podle jejích slov může existovat vedle německého práva, protože „do značné míry upravuje vztah mezi Bohem a člověkem". Bránila také nošení šátku jako „náboženskou povinnost", dodala, že by se ti, kteří ho nosí, neměli dostávat do problémů. Informuje o tom sever Express.

Staronový berlínský starosta a sociální demokrat Michael Müller minulý týden představil novou vládu tří levicově orientovaných stran. Se středolevicovou sociální demokracií (SPD) bude město vést postkomunistická strana Levice a ekologická strana Zelených.

Müller také oznámil, že kontroverzní Chebliová (38) by se měla stát státní tajemnicí, která bude zodpovědná za koordinaci s federální vládou. Tento krok však vyvolal zdvižená obočí dokonce i v její vlastní straně, mnoho jejich kolegů označuje toto rozhodnutí jako „fatální".

Sociální demokrat tureckého původu Erol Ozkaraca varoval: „Chebliová je jedním ze soudruhů, kteří chtějí postavit most islamistické společnosti. Myslím, že je to naprosto špatné."

Chebliová vyrůstala v nábožensky konzervativní rodině s dvanácti sourozenci, a opakovaně se vyjadřovala ve prospěch šátků a islámského práva šaría. Její rodiče jsou palestinští přistěhovalci.

V srpnu si stěžovala, že v politickém diskurzu jsou německé právo a šaría vždy prezentovány jako protichůdné věci. „Všichni mluví o šaríi, ale jen málokdo ví, co šaría znamená," zlobila se.

V rozhovoru pro Franzfurter Allgeimeine Zeitung řekla: „Můj otec je zbožný muslim, stěží hovoří německy, neumí číst ani psát, ale je více integrovaný než mnoho funkcionářů AfD, kteří zpochybňují naši ústavu".

Ozkaraca nyní hrozí, že odejde ze strany, pokud bude Chebliová opravdu jmenována. „Jestliže Müller učiní toto rozhodnutí, nebudu mít příležitost nadále reprezentovat svůj názor v této straně."

Témata:  Německo Islám muslimové

Aktuálně se děje

7. května 2024 16:04

Čínští hackeři zaútočili na britské ministerstvo. Si Ťin-pching je právě v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy