Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za atentátem v Káhiře stojí Muslimské bratrstvo, tvrdí úřady

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Podle egyptského ministerstva vnitra stojí za nedělním útokem na koptský kostel v Káhiře zakázané Muslimské bratrstvo. Doposud byl přitom atentát spojován s Islámským státem, jehož odnože operují především na Sinaji, ale též v egyptské metropoli.

Jednalo se o nejkrvavější atentát proti koptské ortodoxní církvi v Egyptě. Nálož o síle přibližně 12 kilogramů trinitrotoluenu byla podle bezpečnostních složek odpálena v ženské části katedrály, a proto většinu z 24 nevinných obětí a 49 raněných tvořily ženy. Zabito bylo i nejméně šest dětí.

Podle egyptských úřadů byl atentátníkem Egypťan jménem Mahmúd Šafík Muhammad Mustafa (22), který se odpálil s výbušninami umístěnými na svém těle. Mladý radikál byl zatčen v Egyptě v roce 2014, když zajišťoval bezpečnost konvojů Muslimského bratrstva, a nakonec propuštěn, uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Podle úřadu byl mladík poté hledán kvůli dalším případům kolem Muslimského bratrstva. Cílem nedělního atentátu bylo vyvolat "rozsáhlý náboženský konflikt," uvedlo ministerstvo vnitra. Muslimské bratrstvo účast na atentátu popřelo.

Témata:  Egypt teroristické útoky v Egyptě Muslimské bratrstvo

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy