Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O těchto zemích se vůbec nemluví. Přesto z nich je nejvíce rekrutů IS

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Port of Spain – K bojovníkům Islámského státu se přidávají bojovníci z celého světa. Jak ale ukazují statistiky, jedna země mezi ostatními vyniká – a to přesto, že se o ní doposud v souvislosti s džihádisty téměř nemluvilo.

Od roku 2013 se do řad Islámského státu přidalo více než 400 občanů karibského státu Trinidad a Tobago. Informuje o tom server The Atlantic s odvoláním na Roodala Moonilala, opozičního poslance tamního parlamentu.

Na první poslech se to nezdá jako nijak závratné číslo – jenže tento ostrovní stát má jen asi 1,3 milionu obyvatel, z nichž asi jen 100 tisíc vyznává islám. Země se tak rázem zařadila do horní části seznamu západních národů, pokud jde o míru radikalizace.

Ačkoliv Moonilala hovoří asi o čtyřech stovkách těch, kteří odešli bojovat do Iráku a Sýrie, někteří tato čísla zpochybňují a mluví o 90 až 125 radikálech.

Ať už je to jakkoliv, džihádisté původem z Trinidadu o sobě dávají důrazně vědět. V časopisu vydávaném IS pronášejí celou řadu velmi mrazivých výhrůžek. V posledním vydání magazínu je možné nalézt rozhovor s bojovníkem, který si říká Abu Sad at-Trinidadi.

Fanatik vyzval muslimy ve své vlasti k útoku na spoluobčany. „Děste nevěřící ve svých domovech a zaplavte jejich ulice krví," burcoval. Své krajany také odsoudil za pobyt v „místě, kde nemají žádnou čest a kde jsou nuceni žít v ponížení, podrobeni nevěřícími."

Řada muslimských organizací v zemi veřejně odsoudila akce IS s tím, že to neodráží učení islámu. Muslimové v Trinidadu a Tobagu tvoří asi 6 procent populace.

Témata:  Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy