Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek v Turecku odsoudil pokus o puč

Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Foto: Reprofoto YouTube

Ankara - Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek dnes v tureckém parlamentu odsoudil červencový pokus o vojenský puč. Jako důkaz toho, že ČR stojí v této záležitosti za Ankarou, rozsvítil v zákonodárném sboru nové lustry ze severočeských skláren.

"Když jsme se dozvěděli, že ty lustry byly zničeny, tak nás poměrně rychle napadlo, že bychom chtěli dát gestem najevo, že stojíme na vaší straně," řekl.

Původní lustry pocházely ze skláren v Kamenickém Šenově a Československo je tureckému parlamentu dodalo v roce 1958. Česko letos Turecku darovalo 15 nových svítidel a zajistilo rekonstrukci deseti lustrů. Celková hodnota daru byla 1,5 milionu Kč.

"V České republice ve 20. století období, kdy jsme měli skutečnou svobodu a demokracii, byla poměrně vzácná," řekl dnes Zaorálek. "Proto si vážíme toho, že můžeme v parlamentu svobodně hledat cestu do budoucnosti. A je pro nás nesmírně důležité, aby podobně demokraticky a svobodně se vystupovalo i v našich spojeneckých zemích," dodal.

Témata:  Lubomír Zaorálek Turecko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy