Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americkým ministrem energetiky se asi stane Rick Perry

James Richard „Rick“ Perry je americký politik, člen Republikánské strany a guvernér Texasu od 21. prosince 2000.
James Richard „Rick“ Perry je americký politik, člen Republikánské strany a guvernér Texasu od 21. prosince 2000.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Nově zvolený prezident USA Donald Trump si pro funkci ministra energetiky vybral bývalého texaského guvernéra Ricka Perryho.

Oznámila to dnes agentura AP s odvoláním na osoby obeznámené s personální strategií budoucí hlavy státu.

Perry na adresu Trumpa během volební kampaně nešetřil kritikou a označoval ho za "rakovinu konzervatismu". Představuje prý "jedovatou směsici demagogie, hanebnosti a hlouposti". Po oznámení volebních výsledků ale Trumpa podpořil a řekl, že si přeje pracovat v jeho vládě.

Perry usiloval o republikánskou nominaci do letošních i předchozích prezidentských voleb, ale ani v jednom případě neuspěl. Agentura AP připomíná epizodu z kampaně v roce 2011, kdy sliboval, že v případě vítězství zruší tři vládní úřady včetně ministerstva energetiky, jež má nyní vést.

Bývalý texaský guvernér je známým protivníkem teorie globálního oteplování. Jeho chystané jmenování je podle AP signálem o tom, že budoucí Trumpova vláda bude podporovat využívání fosilních paliv.

Ministerstvo energetiky dnes oznámilo, že nehodlá reagovat na žádost Trumpova týmu o předání seznamu lidí, kteří pracovali na problematice klimatických změn. Podle agentury Reuters jde o zaměstnance ministerstva, kteří se v minulých pěti letech účastnili konferencí OSN o klimatu.

Témata:  Rick Perry Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy