Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská FSB brutálně mučí vězně: Muž popsal kruté praktiky, které musel snášet

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Kyjev – Ruská Federální služba bezpečnosti (FSB) velmi brutálně mučí zadržené osoby. Tvrdí to dva údajní ukrajinští sabotéři z Krymu. Jeden z nich teď z ruského vězení popsal velmi kruté praktiky, které musel podstoupit.

Jen několik dní poté, co jeden ze zatčených „krymské sabotérů", Jefgenij Panov, podal stížnost proti agentům ruské FSB a obvinil je z extrémních forem mučení, vystoupil další ukrajinský občan s velmi podobným prohlášením.

Andrej Zachtej, který byl také zadržen na Krymu dne 7. srpna, podal žádost o vyšetřování činnosti FSB, a to kvůli nepřiměřenému použití síly a fyzickému násilí. Podle verze FSB byl taxikář Zachtej členem „sabotážní skupiny" a setkal se s údajnými ukrajinskými „teroristy" poté, co překročili hranice Krymu.

Zachtej však prohlašuje, že čekal na své klienty, když se k jeho autu přiblížila skupina ozbrojených mužů. Ti tvrdili, že jsou důstojníci FSB a že přišli, aby ho zadrželi. Poté se události vyvíjely podle stejného scénáře jako u Panova. Podezřelému „sabotérovi" dali pytel přes hlavu a surově jej zbili. S Panovem se poprvé setkal až v Simferopolu u soudu.

„Po soudu mě přivezli na neznámé místo, kde jsem byl zbit a mučen. Žádali, abych se přiznal, že jsem byl členem sabotážní skupiny, která plánovala výbuchy na Krymu," řekl. „Agenti FSB mi utáhli pouta, škubal jsem sebou, když do mě pouštěli elektrický proud. To je důvod, proč mám tyto jizvy na rukách," cituje Zachteje server Ukraine Today.

„Dva dny jsem musel trpěl při mučení elektřinou. První elektrody by připnuli na nohy a hýždě, pak požadovali přiznání. Když jsem jim řekl, že jsem taxikář a že jsem na to místo přišel vyzvednout klienta, pokračovali v mučení. Později mi připnuli elektrody ke genitáliím. Několikrát jsem omdlel bolestí,“ řekl a dodal, že své mučitele vůbec nevidel, protože měl pytel přes hlavu.

Na začátku listopadu byli Andrej Zachtej a Jefgenij Panov převezeni ze Simferopolu do moskevského vězení. Teprve koncem listopadu bylo Zachtejovi umožněno setkat se s právníky, které najali jeho příbuzní.

Během jednání za zavřenými dveřmi, ke kterému došlo 5. prosince, soud v Moskvě prodloužil Panovovu a Zachtejovu vazbu až do 7. března 2017.

Témata:  Rusko FSB Ukrajina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy