Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kosmopolitní Británie? Důkazem jsou kalhoty britské premiérky Mayové, volá Johnson

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Britský ministr zahraničí Boris Johnson si na recepci v Londýně dělal legraci s kožených kalhot premiérky Theresy Mayové. Přirovnal je k oděvu bavorských sedláků a označil za důkaz toho, že Británie je kosmopolitní, ačkoli si odhlasovala brexit.

Může se tak stát druhým politikem, který si kvůli koženým kalhotám premiérku znepřátelí, píše web Politico.

Johnson se během londýnské recepce, na níž byla řada diplomatů a novinářů, krátkou poznámkou vrátil k debatě o oděvu premiérky Mayové. Tu zahájila bývalá ministryně školství Nicky Morganová, když o premiérčiných kožených kalhotách za bezmála 1000 liber (asi 32.000 korun) řekla, že by si na sebe něco tak drahého nevzala, protože by to nebylo čestné vůči voličům. V reakci na komentář se vedoucí premiérčina štábu Fiona Hillová postarala o to, aby měla Morganová zákaz vstupu do premiérčina sídla v Downing Street 10.

"Británie se nesmí k světu otočit zády. Jsem si vědom toho, že po 23. červnu musíme být energičtější, předvídavější a propojenější se světem," řekl Johnson hostům recepce s odkazem na červnové referendum.

"Británie do USA exportovala Nigela Farage, ačkoliv ne prostřednictvím diplomacie," vtipkoval Johnson o pravicovém britském politikovi. "Jsme také tak kosmopolitní, že pijeme více šampaňského, kupujeme víc německých aut než ostatní země a naše premiérka nosí lederhosen," dodal Johnson.

Témata:  Velká Británie Theresa Mayová Boris Johnson

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy