Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zástupci Evropského parlamentu budou u večeře řešit, jak bude vypadat vyjednávání o brexitu

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Brusel - Míra zapojení zástupců Evropského parlamentu do vyjednávání o odchodu Británie z Evropské unie je zřejmě nejožehavější otázkou, která ve čtvrtek večer čeká šéfy států a vlád 27 "zůstávajících" členských zemí unie.

Při neformální večeři, navazující na prosincový summit EU, by měli dohodnout, co se bude z jejich strany dít poté, až Londýn podle článku 50 Lisabonské smlouvy oznámí svůj záměr z Evropské unie vystoupit. Členské země přitom europarlament nechtějí u jednání samotných ani u jejich přípravy, jsou si ale zároveň vědomy, že na závěr celého procesu budou potřebovat jeho souhlas s dosaženou dohodou.

Výsledkem čtvrtečního večerního jednání by mělo být stručné několikařádkové prohlášení 27 hlav států a vlád a jeho přibližně stránková příloha.

Z návrhu, který má ČTK k dispozici, plyne, že po britské notifikaci musí nejprve unijní summit určit rámec jednání podle článku 50 a celkové pozice a principy, kterými se unie během dvouletých rozhovorů hodlá řídit. Na strategické úrovni bude summit věc průběžně sledovat a svá "vodítka" doplňovat a měnit podle vývoje jednání.

Dál platí, že do formálního oznámení, že Británie skutečně chce z EU odejít, jak britští voliči rozhodli v referendu koncem června, nehodlá unie vyjednávat."Taktické" průběžné řízení rozhovorů má mít na starosti Rada pro všeobecné záležitosti, tedy ministři zahraničí či jejich kolegové odpovědní za evropskou problematiku.

Na základě směru určeného summitem by měli určovat konkrétní pozice sedmadvacítky pro nejrůznější aspekty rozhovorů a také velmi rychle rozhodnout, že jednání začínají.

Témata:  EU Brexit

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy