Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR se připravuje na jaderný test, varuje výzkumné centrum

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Pchjongjang/Washington - Výzkumné centrum americké univerzity Kohna Hopkinse přišlo se znepokojivým tvrzením. Podle nich se Severní Korea připravuje na jaderný test, tento rok už na druhý.

Vyplývá to ze satelitních snímků místa, kde KLDR už v minulosti jaderné testy provedla. V okolí jaderné střelnice se podle vědců několikanásobně zvýšila intenzita pohybu osob, vozů i těžební techniky.

Jaderné testy provádí KLDR na severovýchodě země v lokalitě Pung-kje. Na místě je podle vědců těžká technika, která hloubí tunely pod zemí. V nich potom ke zkušebním odpalům dochází. Podle amerických vědců je jen otázkou času, než dojde k dalšímu testu. Tyto obavy během týdne potvrdila i Jižní Korea.

KLDR provedla jaderný test už letos v lednu. Tehdy dokonce tvrdila, že odpálila vodíkovou bombu. Zkouška prý byla úspěšná. Rada bezpečnosti OSN kvůli těmto testům uvalila na KLDR sankce, vůdce Kim Čong-un si z toho ale nejspíš nic nedělá. Naopak vyhrožuje preventivním atomovým útokem na Spojené státy.

Témata:  Severní Korea jaderné zbraně USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy