Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volitelé chtějí zastavit Trumpa na cestě do Bílého domu. Moc šancí nemají

Lidé nespokojení s výhrou Donalda Trumpa vyrazili do ulic
Lidé nespokojení s výhrou Donalda Trumpa vyrazili do ulic
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Hlasování volitelů o prezidentovi USA, které má formálně uzavřít komplikovaný volební proces, se blíží. Objevují se však výzvy k ústupu od zavedených tradic.

Někteří volitelé už dali veřejně najevo, že nehodlají odevzdat hlas Donaldu Trumpovi, i když by pro něj ruku zvednout měli. Hlasování se tradičně uskuteční třetí prosincové pondělí, šance na "spiknutí" proti Trumpovi jsou ale podle shodného názoru amerických médií malé.

Ve dvoustupňovém volebním systému o hlavě státu nerozhoduje prostý počet odevzdaných hlasů, v němž zvítězila Trumpova protikandidátka Hillary Clintonová. Z každého státu jsou místo toho úměrně zastoupení v Kongresu delegováni takzvaní volitelé, kteří by se při hlasování měli všichni podřídit výsledkům voleb ve svém domovském státě. Ve 29 amerických státech a hlavním městě Washingtonu jsou dokonce k takovému postupu vázáni místním (nikoli federálním) zákonem.

Hlasování volitelů proto bývá považováno za formalitu, tentokrát ale zanícení odpůrci Trumpa doufají v rebelii. Střízlivé předpovědi jejich šance považují za mizivé.

O vzpouře se začalo spekulovat bezprostředně po Trumpově překvapivém vítězství. I v minulosti sice při prezidentských volbách docházelo k případům, kdy se některý volitel své misi vzepřel a dal hlas jinému kandidátovi. Šlo ale jen o jednotlivce a jejich postup nebyl spojován s masovými obavami o politickou linii budoucí hlavy státu. Konečný verdikt nakonec disidenti z řad volitelů nikdy neovlivnili.

Ke zvrácení očekávaného výsledku by odpůrci Trumpa potřebovali 37 volitelských hlasů. Trump si ve volbách zajistil hlasy 306 volitelů, Clintonová 232. Ke zvolení je třeba nadpoloviční většina, tedy 270 hlasů.

Témata:  USA volby v USA Donald Trump

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy