Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína zřejmě umístila do Jihočínského moře zbrojní systémy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: china.org.cn

Peking - Čína pravděpodobně rozmístila protiletadlové a protiraketové systémy na všech sedmi umělých ostrovech, které vybudovala v Jihočínském moři.

Uvedlo to americké Středisko pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) s poukazem na nové satelitní snímky. Čína v reakci uvedla, že stavby na ostrovech jsou především pro civilní užití, podle Pekingu jsou ale i obranná opatření "legitimní a normální".

Čína vytvořila v posledních letech umělé ostrovy navršením písku u korálových útesů v Jihočínském moři a poté na nich začala budovat infrastrukturu - ranveje až o délce tří kilometrů vhodné i pro vojenské účely, přístavy, majáky, radarové stanice, ubytovací zařízení a další prvky.

Proti budování čínských umělých ostrovů protestovaly Spojené státy a také země ležící v oblasti, které si stejně jako Čína dělají na části Jihočínského moře nároky.

Středisko pro strategická a mezinárodní studia ve středu večer oznámilo, že ke zmíněným strukturám přibyly na ostrovech i prvky protiraketové a protiletadlové obrany. CSIS přitom vycházelo ze satelitních snímků pořízených v druhé polovině listopadu.

Témata:  Čína Čínská lidová osvobozenecká armáda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy