Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin se setkal s Abem, jednali o sporných ostrovech, Ukrajině i Sýrii

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Tokio - Územní spor mezi Ruskem a Japonskem a situace na Ukrajině a v Sýrii byly tématy dnešního jednání ruského prezidenta Vladimira Putina a japonského premiéra Šinzóa Abeho.

Podle agentury Reuters to oznámil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Putin dnes přiletěl do Japonska na dvoudenní návštěvu, jejímž cílem je především hledat řešení konfliktu o jižní část Kurilských ostrovů, který od druhé světové války brání normalizaci vzájemných vztahů a podpisu mírové smlouvy. Putin po příletu do Japonska prohlásil, že Abeho úsilí přineslo pozitivní posun ve vztazích obou zemí.

Tokio vznáší na základě dohody z roku 1855 nárok na ostrovy Iturup, Kunašir, Šikotan a skupinu ostrůvků Habomai, které na konci druhé světové války anektoval Sovětský svaz. Z ostrovů bylo tehdy vystěhováno 17.000 Japonců, kteří odešli na nedaleký ostrov Hokkaidó.

Tokio, které bylo ve válce poraženo, ruskou svrchovanost nad jižními Kurilami neuznává. Dlouhé hledání kompromisu zatím výsledky nepřineslo, přestože obě strany předložily řadu návrhů.Abe chce vzájemné vztahy podpořit nabídkou japonských investic, především v oblasti ruského Dálného východu. Podle agentury AFP by během nynějších rozhovorů měla být podepsána třicítka dohod mezi ruskými a japonskými firmami v oblasti energetiky, průmyslu, zemědělství a vyspělých technologií.

Podle ruských a japonských médií však jednání Putina a Abeho průlom v řešení konfliktu o souostroví, které se nachází mezi Kamčatkou a nejsevernějším japonským ostrovem Hokkaidó, nepřinese. Putin ani těsně před návštěvou Japonska nenaznačil ochotu k ústupkům a řekl, že mu vyhovuje současný stav věcí.

"My žádné územní problémy nemáme. To Japonsko si myslí, že má nějaké územní problémy s Ruskem," uvedl. I on je prý ale připraven jednat o společné hospodářské činnosti, aby zlepšil ovzduší ve vzájemných vztazích.

Témata:  Vladimír Putin Šinzó Abe Japonsko

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.