Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin řídil americké volby? Američtí zpravodajci promluvili

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Washington – Ruský prezident Vladimir Putin osobně řídil akce na vměšování se do amerických prezidentských voleb. Podle amerických agentů tato ruská kampaň začala jako Putinova „msta" proti Hillary Clintonové. Uvádí to americká stanice NBC.

Putin osobně řídil kampaň s cílem zasahovat do amerických volbeb v roce 2016, přímo diktoval, jaké informace o Demokratické straně napadnout, a které z nich mají „uniknout“. Ve středu to uvedla NBC News s odvoláním na několik vyšších funkcionářů zpravodajských služeb.

Agenti zpravodajských služeb USA uvedli, že jejich závěry vyplývají z informací z diplomatických zdrojů a od špionů pracujících pro americké spojence. Tyto materiály byly vyhodnoceny a závěrem je, že se Putin  „vysokou mírou jistoty" do všeho zapojil, tvrdí agenti s tím, že jejich zdroje jsou vysoce spolehlivé.

Jeden úředník řekl NBC, že ruská kampaň začala jako Putinova „msta" proti Clintonové, která proti němu používala velmi ostrou rétoriku a která ho v roce 2008 popsala jako bývalého agenta KGB, která už „podle definice nemá duši."

Clintonová se sice podílela jako součást Obamovy administrativy na „restartu" vztahů s Ruskem, ale na konci jejího funkčního období na postu ministryně zahraničí se vrátila k nelichotivým vyjádřením na účet Putina.

Ale to, co začalo jako vendeta, se vyvinulo do snahy „rozdělil klíčové americké spojence tím, že vytvoří obraz, že se [jiné země] už nemohou na USA spolehnout jako na důvěryhodnou světovou jedničku," řekl zpravodajský důstojník NBC.

NBC také uvedla, že zpravodajská komunita zvýšila své úsilí ve snaze vyšetřovat „Putinovu osobní finanční říši“ jako součást potenciální odvety. Ani CIA, ani Úřad ředitele Národní zpravodajské služby však zprávu NBC nekomentovali.

Témata:  USA Vladimír Putin volby v USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy