Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migrant podezřelý z vraždy studentky útočil i dříve

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín/Atény – Již včera jsme vás informovali o tom, že mladý migrant, který byl v Německu zadržen za znásilnění a vraždu studentky medicíny Marie Ladenburgerové, byl zřejmě souzen za pokus o vraždu už před třemi lety v Řecku. Spekulace německých médií teď potvrdila také jedna z řeckých právniček.

Právnička Maria-Eleni Nikolopoulouová potvrdila obvinění ze strany dvou žadatelů o azyl, kteří německému tisku řekli, že vrah Maria Ladenburgerové byl již odsouzen za pokus o vraždu v Řecku v roce 2014, píše Kurier Donau.

V roce 2013 se afghánský přistěhovalec Hussein K. pokusil okrást ženu a pak ji shodil z útesu na pobřeží ostrova Korfu. Během soudu, který se konal v roce 2014, Hussein K. řekl, že je mu 17 let. O dva roky později, poté, co byl zatčen za vraždu Ladenburgerová, opět tvrdí, že je mu 17.

Nikolopoulouová popsala afghánského migranta ho jako „neutrálního", v průběhu řeckého procesu prý byl „bez emocí". Tvrdila, že odmítl napsat omluvný dopis, ve kterém by svou oběť požádal o odpuštění.

Hussein K. byl nakonec obviněn a odsouzen na 10 let za pokus o vraždu. Otázkou stále zůstává, jak je možné, že byl schopen odcestovat do Německa. Jednu z odpovědí by podle německého tisku mohl poskytnout zákon, který byl schválen řeckou vládou v dubnu 2015. Takzvaný zákon číslo 4322 měl vyřešit přeplněnost věznic v Řecku.

Zákon umožnil, aby řecká vláda předčasně propustila nezletilé pachatele pod podmínkou, že se chovali dobře, zatímco byli ve vězení. Týkalo se to jen těch, kteří dostalo 10 let nebo méně, a již si odseděli polovinu trestu. Poté, co byl propuštěn řeckou vládou, měl Hussein K. oznámit své místo pobytu a činnosti na policii, což ale neudělal.

Generální tajemník řeckého ministerstva spravedlnosti Eftihis Fytrakis uvedl, že vzhledem ke skutečnosti, Hussein K. byl ve vazbě od roku 2013, „měl nárok na propuštění".

Znásilnění a vražda Marie Ladenburgerové opět vyvolala debatu o německé migrační politice a kompetenci německých úřadů řádně identifikovat ty, kteří přichází do země.

Témata:  Německo uprchlíci vražda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy